Онлајн тестирање за ученике 8. разреда – први пробни завршни испит

Онлајн тестирање за ученике 8. разреда – први пробни завршни испит

ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА НАСТАВНИКЕ, УЧЕНИКЕ, РОДИТЕЉЕ

 

Онлајн тестирање за ученике 8. разреда – први пробни завршни испит

 

Као и претходних година, Министарство просвете, науке и технолошког развоја планира да спроведе завршни испит на крају основне школе, како би се ученицима обезбедило стицање сертификата о завршеној основној школи и омогућило спровођење законом регулисане процедуре уписа у средње школе. Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију у земљи и мере које је донела Влада Републике Србије, одлука о времену и начину полагања завршног испита биће донета накнадно, по окончању забране кретања.

 

Са надом да ће ЗАВРШНИ  испит бити  спроведен пре завршетка текуће наставне године, Министарство је предузело активности које ће помоћи ученицима осмог разреда да се припреме за завршни испит.

С тим у вези, биће спроведен пробни завршни испит, онлајн тестирање којим ћемо ученицима осмог разреда омогућити самопроцену знања и то би био први пробни тест који је у складу са тренутним могућностима рада од куће.

 

Молимо све ученике 8.раз. да се у што већем броју, а у складу са техничким условима којима располажу, укључе у ово тестирање, како би добили правовремену објективну повратну информацију о свом постигнућу, која треба да им послужи као смерница за даље учење и припрему за завршни испит.

Резултати теста се неће оцењивати, јер се тестирање одвија у недовољно контролисаним условима да би се обезбедила поузданост резултата.

Молимо  ученике да самостално реше тестове, без обзира на крајњи резултат, јер ће једино тако имати прави увид који ће им послужити за даљу припрему за завршни испит, а уједно обезбедити и реалнија очекивања од завршног испита.

 

  1. Након што од одељењских старешина ученици добију налоге,  ученици ће од 14. априла 2020. године моћи да приступе платформи како би проверили приступне параметре, упозали се са окружењем, погледали упутства и урадили демо тест. Демо тест ће имати четири питања како би ученици имали прилику да виде какав тип питања их чека на тесту и моћи ће да се упознају са начином решавања.

 

  1. Пробни завршни испит ће бити спроведен:
22. априла 2020. – тест из српског/матерњег језика

23. априла 2020. – тест из математике

24. априла 2020. – комбиновани тест

УПУТСТВО:

1. Ученицима ће сваки тест  бити доступан 12 сати (од 8.00 до 20.00) , како би могли да му приступе у време кад технички или други организациони или породични услови дозвољавају.

2.Преко платформе mojaucionica.gov.rs и налога који им је проследио одељењски старешина, ученик приступа решавању тестова.

3.Ученик ће на почетку сваког теста бирати језик на којем ради тест.

4.Сваки ученик ће моћи само једном да приступи решавању теста, које ће бити временски ограничено! То значи да када ученик приступи тесту, мора и да га заврши у року предвиђеном за рад. На почетку теста, ученици ће добити обавештење о дужини трајања тестирања.

 

Повратну информацију о резултатима теста ученик ће моћи да види након дванаесточасовног истека времена за решавање теста, када ће решења бити доступна, а ученик ће моћи да им приступи и анализира их. Наведено ће бити могуће логовањем на платформу са истим приступним налогом као и за решавање тестова.

Анализе задатака сва три теста ће бити емитоване и на каналу РТС 3, у терминима који ће накнадно бити утврђени.

 

За ученике који немају техничке могућности да раде онлајн тест (они који не прате наставу онлајн), школама ће бити на располагању сва три теста у ПДФ формату, на дан комбинованог теста, тј. 24. априла, тако да ћемо их одштампати и проследити родитељима.

Родитељи могу да дођу до школе, организоваћемо дежурство у школи, и преузму тестове у складу са мерама безбедности и под условом да не буду уведене ригорозније мере забране кретања.. Ове тестове родитељи неће враћати школи, већ ће наставници кроз редовну комуникацију са овим ученицима добити информације о њиховом постигнућу и на основу тога дати упутства и материјале за учење – припрему за завршни испит.

Уколико не буду постојали услови за преузимање штампаних тестова, ученици ће преко РТС-а моћи да виде задатке и њихова решења.

 

Директорка школе

Валентина Панђаитан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *