Српски језик, 5. разред

 

Ученици 5. разреда су веома мотивисано ушли у пројекат Том Сојер! После прочитане књиге и дописивања са наставницом, приступили су креативном изучавању овог романа, па су илустровали, правили своје фотографије, правили фигурице од пластелина, писали саставе, песмице…

Том Сојер – мали бунтовник

Главни лик у Марк Твеновом делу ,, Доживљаји Тома Сојера ’’ је Том Сојер дванаестогодишњи дечак. Он је остао без родитеља и живи са тетка Поли, сестром Мери и полубратом Сидом.

Симпатичан са локнастом браон косом коју не воли да чешља. Његове неуредне и штрчаве локне није хтео да среди ни после сестриног подмићивања и мољења да уредан оде у школу. Својим плавим очима и враголастим погледом знао је да одобровољи тетку. Његове усне биле су често умазане теткиним џемом и осталим стварима које је јео. Руке су му биле пуне брадавица. Један од покушаја да их се реши је био одлазак на гробље са мртвом мачком. Није волео да води личну хигијену. Нису могли да га убеде да се лепо обуче. Носио је дроњке у којима се осећао пријатно. Том није волео да иде у школу јер није волео да устаје рано и да се понаша по правилима. Није био лењ, али школа није била забавна и интересантна док се није заљубио у Беки Тачер. Био је спреман на све због ње. Имао је велико срце и несебично је прихватио на себе њену кривицу. Најбољи друг му је био Хаклбери Фин. Увек је био спреман да иде са њим у акције и да смишљају заједничке пустоловине. Није размишљао о последицама које су његове пустоловине могле нанети. Један од његових највећих несташлука је одлазак у гусаре. Тај његов неодговоран поступак довео је до тога да сви помисле да се утопио. Тетку је волео али је свакодневно излагао новим бригама. Томове враголије познавали су сви становници око реке Мисисипи.

Био је маштовит и у свакој ситуацији би проналазио нешто забавно. Велики бунтовник меког срца који не жели да одрасте. Сваки дечак има по неку Томову особину.

Остојић Марко V2

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *